Vilken typ av material kan man laserskära?

Man kan skära i de allra flesta material med laser, och ofta så kan den här tekniken löna sig då man spar både på material och på tid. Det finns dock en hel del att beakta innan man beslutar sig för laserskärning för ett visst projekt och det bästa är att rådgöra med experter för att se om detta verkligen kommer att bli den bästa metoden. Även om andra beskärningsmetoder innebär för- och efterarbete så kanske dessa lönar sig bättre på grund av att de inte blir lika kostsamma.

Papper

Laserskärningen lämpar sig faktiskt väl för papper vilket kan förvåna då man betänker hur lättantändligt papper är. Numera så är det många som väljer laserskärning för förberedning av papper som ska vikas. Man skär alltså inte hela vägen igenom utan skapar närmast osynliga snitt som sedan gör det enkelt att vika pappersprodukten. Det här måste göras med hjälp av ritningar och avancerad datorteknik som möjliggör invecklade mönster som man omöjligt hade kunnat ta fram för hand. Dessutom så ska lasern vara perfekt inställd, detta så att man inte riskerar att bränna pappret.

Större metallproduktioner

För större metallproduktioner så är laserskärningen också ett bra val. När man ska ta fram många komponenter så kan man nämligen tjäna på att använda sig av större arbetsstycken som kan utnyttjas på ett maximalt sätt. Det här kräver förstås att man har rätt form av matning för när en laser ska röra sig över ett större stycke stål så måste detta flyttas eller så måste laserhuvudet ha den rörlighet som krävs för att nå materialets alla delar. Vad gäller tjocklek så beror detta lite på vilken typ av laser man jobbar med, men teoretiskt sett så ska det inte vara några problem att skära i tjockare plåtmaterial då man ska kunna ställa in lasern så att den erbjuder rätt skärstyrka för det material som det är fråga om.

Stora volymer av komponenter

Större metallproduktioner kan ju även innebära att man tar fram många kopior av samma detalj och här är lasertekniken oslagbar för man får en exakthet som är ett måste för större projekt. I och med att lasern inte är i direkt kontakt med materialet så får den en mycket längre livstid än vad verktygen i en vanlig cnc-maskin som till exempel en svarv har. Man kan alltså jobba på utan avbrott och se fram emot en stor volym som tas fram på mycket kort tid.

Andra material

Det ska även nämnas att laserskärningen lämpar sig väl för många andra material som till exempel plast och trä. Man kan även använda sig av laserskärning för glas och sten och här ser man fördelen att lasern inte utsätter materialet för ett tryck som hade kunnat riskera skador och sprickor som ju är fallet då man jobbar med en diamantborr.


  • Anderssons Mekaniska AB

  • Stenvadet

    568 91 Skillingaryd
    Sverige

  • 0370-733 60
  • Skicka e-post Kopiera e-postadress

Mer kontaktinfo

MER KUNSKAP

Laserskärning av diamanter

Laserskärning används inte bara inom industrin. Tekniken är också användbar då man ska såga diamante...


  Vi använder cookies. Läs mer »

 

Tack, jag förstår.