Laserskärning av diamanter

Diamanter upphör aldrig att fascinera. När man går till en juvelerare för att köpa ett smycke med diamanter så tänker man kanske inte på hur briljanterna har fått sin färdiga form. Faktum är ju att man inte finner färdigslipade diamanter i naturen. En duktig hantverkare som jobbar med diamanter måste se potentialen i varje sten och sedan jobba med rätt teknik och metod för att få ut det högsta värdet av den. I denna process så kan laserskärning ingå som en mycket bra teknik för att såga i en sten utan att skada den.

Såga med laser

Det är inte så att man slipar fram diamanten med laser. Laserskärningen används snarare för att såga i stenen. När man har en sten som inte har en naturlig svag punkt där man skulle kunna bryta den i fler delar så kan man välja laserskärning som ett bra alternativ. Den som ska beskära diamanten beslutar om vilken yta som ska vara spetsen och vilken som kommer att bli den plana liggande sidan av diamanten. Laserskärningen kan ta lång tid, men den innebär att man får ett exakt snitt som inte skadar resten av stenen.

En revolutionerande teknik

När laserskärningen för diamanter kom så var tekniken revolutionerande. Även om själva skärprocessen kan ta tid så ser man att laser ändå sparar tid när man slipper jobba för hand. Lasertekniken gör det även möjligt att såga och skära på ett sätt som traditionella metoder aldrig skulle klara av. På så vis så kan man ta fram former som tidigare var närmast omöjliga och öka på sortimentet av så kallade fancy diamonds som har unika former. Det här gör förstås att det går att beställa en fullkomligt unik diamant som har den form som man är ute efter, det enda som krävs är rätt budget för projektet.

Sedan den konventionella diamantsågen uppfanns under 1930-talet så har det aldrig funnits en så effektiv metod som laserskärningen. Om operatören är väl förtrogen med tekniken så kan den helt klart spara både tid och pengar, och dessutom så minskar man riskerna med att skada ädelstenen vilket givetvis är mycket kostsamt.

Diamantskärning fortfarande ett hantverk

Man får inte glömma bort att diamantskärning fortfarande är ett hantverk och detta är något man måste betänka då man ska bestämma sig för hur en sten ska beskäras. Det är sant att laserskärning tillåter automation som gör det enklare att ta fram diamantens färdiga form, men det finns ingen laserskärningsmaskin som kan göra jobbet utan rätt instruktioner. Det måste fortfarande finnas en duktig hantverkare på plats som ser var på stenen som man ska lägga snittet för att inte förstöra den och för att få ut mesta möjliga diamant av den. På grund av detta så väljer man ibland den gamla tekniken för sågning då man vet att tjänsten ges av en hantverkare som är känd för att jobba på ett professionellt och kreativt sätt. Läs mer »


  • Anderssons Mekaniska AB

  • Stenvadet

    568 91 Skillingaryd
    Sverige

  • 0370-733 60
  • Skicka e-post Kopiera e-postadress

Mer kontaktinfo

MER KUNSKAP

Laserskärning av diamanter

Laserskärning används inte bara inom industrin. Tekniken är också användbar då man ska såga diamante...


  Vi använder cookies. Läs mer »

 

Tack, jag förstår.