Hur jobbar man på ett säkert sätt med laserskärning?

När man talar om lasertekniken så glömmer man ofta bort farorna med denna. Det är så lätt att bli imponerad av alla fördelar med laserskärning att man kanske inte tänker på att det finns en stor nackdel, nämligen de faror som finns för den som jobbar med tekniken. Tyvärr så är det inte alla som har insett att laserskärningen kräver ett gediget säkerhetstänk och därför så kan man fortfarande stöta på företag som inte hanterar sin laserutrustning på ett korrekt sätt. Som kund så ska man alltid försäkra sig om att man jobbar med ett företag som arbetar i enlighet med de regler som gäller i Sverige och som garanterar att produktionen är säker och trygg.

 

Lasersäkerhet

Det är alldeles vid lasermaskinen som faror kan uppstå om man inte jobbar med rätt typ av lasersäkerhet. Laserstrålen som används vid laserskärning är fenomenal på att ge exakta och snabba resultat men den är också farlig för de som jobbar med beskärningen. Inom industrin så använder man sig av så kallade högeffektslasrar och för dessa så finns det tydliga regler i Sverige. Kraven som gäller kan man läsa om i Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 2009:7. En arbetsplats som innefattar lasermaskiner måste alltså vara väl förtrogen och se till att rätt skyddsutrustning finns på plats.

Skyddsprodukter

För att skydda sig under arbetet med laserskärningen så måste man använda sig av olika typer av skyddsprodukter. Här finner vi till exempel speciella skyddsglasögon, skärmar, draperier, låssystem, instrument som tydligt anger värden och även skyltar som kan varna andra om att lasermaskinen finns på plats och är igång. Man kan inte använda sig av vilken skyddsutrustning som helst. De skydd som används ska vara certifierade för detta för att leva upp till de krav som ställs om lasersäkerhet i Sverige. Dessutom så måste man se över sin utrustning för att kontrollera att den håller måttet.

Säkerhetsutbildning

Utvecklingen av lasertekniken har gått snabbt framåt och det innebär förstås att man måste vidareutbilda operatörer så att de klarar av att jobba med nya lasermaskiner på ett säkert sätt. Med utbildning så ser man till att en arbetsplats förblir säker även då ny teknik introduceras. Man kan hålla kursen på den egna arbetsplatsen eller skicka operatörer på kurs på annan plats.

Erfarenhet och eftertänksamhet

Nu är det förstås så att arbetet med laser även kräver erfarenhet. Det blir säkrare då man jobbar med folk som har varit med och som av erfarenhet jobbar på ett eftertänksamt sätt. En stor del av säkerheten går nämligen ut på att man tar det hela varsamt och att man aldrig låter stress och press påverka arbetsflödet och de beslut som fattas på verkstadsgolvet.

 


  • Anderssons Mekaniska AB

  • Stenvadet

    568 91 Skillingaryd
    Sverige

  • 0370-733 60
  • Skicka e-post Kopiera e-postadress

Mer kontaktinfo

MER KUNSKAP

Laserskärning av diamanter

Laserskärning används inte bara inom industrin. Tekniken är också användbar då man ska såga diamante...


  Vi använder cookies. Läs mer »

 

Tack, jag förstår.