Hur fungerar laserskärning?

Laser kan verka som en enkel metod för att skära i olika objekt. Vi har helt enkelt vant oss vid den moderna tekniken men när man ser närmre på laserskärning så kan man inte annat än imponeras av hur speciell den här beskärningsmetoden är. Det man ska betänka är att det handlar om en ljusstråle som kontrolleras på ett sätt som gör att den inte totalförstör materialet som ska beskäras samtidigt som den ändå ger den typ av snitt som man har behov av. Laserbeskärningen ger en mycket hög precision som är viktig då man tar fram komponenter av så vitt skilda material som papper och stål.

 

Laserstrålen som du inte ser

Om du har sett en laserskärarmaskin i arbete så trodde du kanske att du ser den röda laserstrålen i arbete men faktum är att det röda ljuset du ser med största sannolikhet inte är själva lasern. I en maskin för laserskärning så sitter det en slags lasertub från vilken en ljusstråle sänds ut. Det här är en precis och mycket stark stråle som har en våglängd som ligger inom den infraröda skalan vilket betyder att vi inte kan se den. Med hjälp av speglar så kan man styra och kontrollera strålens rörelser, och för att man ska se var laserstrålen kommer att träffa materialet så använder man sig av ett rött ledljus som är det som vi ser under arbetsprocessen. Den röda punkten är alltså inte själva laserstrålen utan en vägledning för att beskärningen ska ske på rätt ställe.

 

En snabb och effektiv arbetsprocess

Laserstrålen kommer att värma upp en liten yta på det material som man ska beskära och detta under en mycket kort tidsperiod. Det här leder till att materialet smälter på den plats som man träffar med strålen. Eftersom strålen är så pass tunn så kan man skapa exakta snitt eller enbart gravera in mönster i olika slags material. Det kan förstås uppstå spill av material som man bränt bort eller som smält av hettan och då måste man jobba med teknik som gör att detta överflödiga material snabbt blåses bort så att det inte fastnar på materialet för att förstöra slutresultatet.

 

Arbete i enlighet med en ritning

Hur får man då ett så exakt resultat? Laserskärningsmaskinen kan ju inte tänka själv så man måste programmera den med en färdig ritning. Det här arbetsmomentet inkluderar avancerad teknik där man använder sig av ett CAD-program eller liknande för att kommunicera med laserbeskäraren. Elektroniken i beskärningsmaskinen kommer att flytta på speglarna i enlighet med det som definieras i den ritning som man har programmerat maskinen med. Den som jobbar med laserskärning kan inte gå in och manuellt justera strålen då arbetet är igång för detta är mycket farligt. Allting måste ske automatiskt och bakom säkra skyddsglas som enbart tas bort maskinen inte jobbar. När maskinen inte är på så måste man kontrollera att speglarna som används sitter rätt och visst kan man gå in och justera dessa om man ser att riktningen inte riktigt fungerar som den ska när arbetsprocessen väl är igång.


  • Anderssons Mekaniska AB

  • Stenvadet

    568 91 Skillingaryd
    Sverige

  • 0370-733 60
  • Skicka e-post Kopiera e-postadress

Mer kontaktinfo

MER KUNSKAP

Laserskärning av diamanter

Laserskärning används inte bara inom industrin. Tekniken är också användbar då man ska såga diamante...


  Vi använder cookies. Läs mer »

 

Tack, jag förstår.