Hur ska ritningar för laserskärning se ut?

Idag så väljer många laserskärningen för kommersiella och privata projekt och det beror på att denna beskärningsmetod är så avancerad. Man får helt enkelt det resultat som man är ute efter och då kan det vara värt att betala lite mer än vad man hade gjort för traditionella beskärningsmetoder. Laserskärning kräver någon form av ritning och denna kan man själv ta fram med ett vanligt CAD program. Är man tillräckligt duktig på att skapa ritningar så kan man ta fram sin fil själv för att sedan skicka denna till företaget som erbjuder laserskärningen. Annars är det bättre att man får professionell hjälp med detta så att man inte får en felaktig komponent på grund av en felaktig ritning.

Hur mycket information behövs?

Egentligen så behövs det inte så mycket information för att klara av beskärningen med laser. I många fall så kan det räcka gott med konturerna. Det är dock viktigt att mått kommer med. När företaget som erbjuder laserskärning ska ta fram den del som man behöver så måste de så klart veta hur stor den ska vara. Man kan inte skicka en fil där man enbart ser konturerna och tro att de kommer att förstå hur stort det ska vara. Även om man har ritat i naturlig storlek så är det mycket som kan gå fel på vägen så det är bra att vara tydlig med måtten. Glöm inte bort att inkludera vinklar.

Då man inte har ritningar

Det händer förstås att man inte har några ritningar utan kanske bara en bild. Den här kan man givetvis skicka till företaget som ska skära men man får då räkna med att de kommer att begära mer information. Med dagens avancerade datorteknik så kan en lekman helt klart få hjälp genom att skicka en bild på komponenten så man ska inte hålla inne med information som man tycker verkar för fattig på detaljer bara för att man inte tror att det kommer att gå att jobba på detta vis. Duktiga operatörer och programmerare har lång erfarenhet av att ta fram ritningar baserat på mycket knapp information.

Ritning från prototyp

Man kan också skapa en ritning med hjälp av en prototyp. Har man en del som man vill kopiera i flera exemplar så kan man alltså be företaget som ska laserskära om att använda sig av denna för att skapa en ny ritning. Det här är en tjänst som inte varje företag kommer att erbjuda och man får tala med en säljare för att se hur detta kan bli möjligt. I många fall så är det mycket bra om man kan komma förbi företaget med sin komponent för att sedan diskutera hur man kan gå vidare med den information som krävs för att laserskärning ska bli möjligt. I vissa fall så kanske man inte ens behöver ta fram en ritning för att skapa kopior av komponenten.


  • Anderssons Mekaniska AB

  • Stenvadet

    568 91 Skillingaryd
    Sverige

  • 0370-733 60
  • Skicka e-post Kopiera e-postadress

Mer kontaktinfo

MER KUNSKAP

Laserskärning av diamanter

Laserskärning används inte bara inom industrin. Tekniken är också användbar då man ska såga diamante...


  Vi använder cookies. Läs mer »

 

Tack, jag förstår.