Hur räknar man ut kostnaden för laserskärning?

Vad laserskärningen kommer att kosta beror inte bara på det pris som anges per komponent. Det finns flera aspekter att ta ställning till då man ska sätta ett pris på laserskärning och ju mer du vet om ditt projekt och de speciella behov som föreligger desto enklare blir det att sätta ett korrekt pris på produktionen. Här är några mycket viktiga punkter att ta hänsyn till då man vill komma fram till hur mycket en viss produktion med laser kommer att kosta.

 

 • Ritning och prototyp

Det brukar alltid vara så att man får räkna med en viss kostnad för ritning och programmering. Även om man redan har en prototyp eller ritning så måste denna hanteras av den programvara och med hjälp av den arbetsmetod som används för att styra en viss laserskärningsmaskin. Kostnaden för detta moment av laserskärning beror förstås på hur pass mycket information man har om den komponent som man vill ta fram. I vissa fall så kanske det inte krävs så mycket tid och arbete medan andra kräver att man noga räkna ut mått och positioner för att slutresultatet ska bli perfekt.

 • Material

Materialet påverkar också kostnaden. Olika metaller har olika kostnader beroende på de egenskaper som erbjuds. Dessutom så kan man ju skära med laser i material som sten, glas och plast. Materialkostnaden kommer också att påverkas av hur många exemplar man ska ta fram.

 • Beskära eller gravera

Det kan skilja sig i pris mellan vanlig beskärning och gravering. Det hela beror lite på vad det är som ska skapas. Det fina med lasertekniken är ju att man uppnår en sådan precision utan att behöva fler verktyg än själva lasern så även om det handlar om ett komplicerat mönster så kan man för det mesta ta fram detta i en och samma arbetsomgång.

 • Volym

Volymen kan också påverka priset. Om man behöver ett stort antal detaljer som kanske ska tas fram i flera omgångar så blir det ju enklare för tillverkaren att lägga upp en plan som innebär besparingar som kommer att reflekteras i priset. Laserteknikens stora styrka ligger just i att man kan ta fram fler komponenter från en mindre yta och då finns det pengar att spara på att man minimerar spill och därmed minskar materialåtgången samt att processen går mycket snabbt.

 • Leveranser

Det där med leveranser ska också beaktas då man räknar ut kostnaden för laserskärning. Om det bara handlar om en enkel prototyp så kanske man själv kan hämta upp denna eller använda sig av posten för leverans. När det rör sig om större volymer så får man dock se på lösningar som kommer att erbjuda bra pris, säkerhet samt smidiga leveranser. Här kommer förstås företaget som erbjuder tjänsten med laserskärningen att ha förslag och alternativ som man vet fungerar väl.


 • Anderssons Mekaniska AB

 • Stenvadet

  568 91 Skillingaryd
  Sverige

 • 0370-733 60
 • Skicka e-post Kopiera e-postadress

Mer kontaktinfo

MER KUNSKAP

Laserskärning av diamanter

Laserskärning används inte bara inom industrin. Tekniken är också användbar då man ska såga diamante...


  Vi använder cookies. Läs mer »

 

Tack, jag förstår.