Hur stor budget ska man ha för laserskärning?

Samtidigt som man kan se fördelarna med att jobba med laser så är det många som drar sig för att utnyttja tekniken för att den verkar kostsam. Visst kan det bli så att laserskärning blir för dyrt för att det ska löna sig för ett mindre projekt och man måste ta ställning till sin budget för produktionen innan man avtalar om laserskärningen. Det kan vara bra att få hjälp med att analysera kostnader i ett perspektiv där man ser på mer än kostnaden för själva beskärningen då det är viktigt att tänka på att man faktiskt spar pengar då man inte måste gå vidare med efterbearbetning för att nå den rätta formen.

 

Kostnaden för laserskärningen

För att se på kostnaden för laserskärningen så måste man tänka på hur mycket projektet som helhet kommer att kosta. Det är välkänt att laserskärning gör sig bäst för en viss tjocklek och beroende på det material som man vill beskära och hur många exemplar man behöver så kan kostnaden för produktionen stiga eller sjunka. Det här är något som man måste diskutera med det företag som kan utföra laserskärningen. Det fina med lasern är ju att man inte behöver ett separat verktyg för varje snitt och stansning, och man kan snabbt alternera mellan att beskära eller att stansa ut hål. Processen går mycket snabbt så för större volymer så kanske man klarar sig med en mindre budget än den man hade behövt så man kanske hade valt att kombinera andra typer av beskärningsmetoder för att ta fram samma komponent.

 

Ett projekt, en helhet

Ett projekt måste alltid ses som en helhet så när man ser på kostnaden för en viss produktion med laser så kommer denna inte att avslöja hur stor budget man verkligen behöver. Det som måste komma in i bilden är förstås saker som:

 • Vilken typ av material som ska användas
 • Hur mycket material som man behöver
 • Hur lång tid arbetsprocessen tar
 • Vilken typ av efterbearbetning som krävs för att komponenten ska bli klar

Det här är viktiga punkter och något man bör få hjälp med av ett företag som kan erbjuda lasertekniken. De bör ha god kunskap om de material som kan tänkas fungera för den komponent som ska tas fram och de ska kunna tala om vad som kommer att krävas för att delen ska vara klar för användning.

 

En tydlig prisbild

Det är mycket viktigt med en tydlig prisbild från start. Om man ska sätta en budget för sitt projekt så kan man ju inte acceptera att det tillkommer kostnader i ett senare skede då man inte längre har något val annat än att betala om man vill ha en färdig komponent. Se därför till att den kompletta arbetsprocessen diskuteras från start så att en korrekt budget kan utformas.


 • Anderssons Mekaniska AB

 • Stenvadet

  568 91 Skillingaryd
  Sverige

 • 0370-733 60
 • Skicka e-post Kopiera e-postadress

Mer kontaktinfo

MER KUNSKAP

Laserskärning av diamanter

Laserskärning används inte bara inom industrin. Tekniken är också användbar då man ska såga diamante...


  Vi använder cookies. Läs mer »

 

Tack, jag förstår.